Dispariţia misterioasă a containerelor destinate colectării selective

În timpul mandatului meu de viceprimar a fost implementat un proiect ISPA, în valoare de 23 de milioane de euro (finanţat în proporţie de 75% din fonduri europene) prin care se dorea crearea unui nou sistem de management al deşeurilor.

Galaţiul urma să se alinieze oraşelor din lumea civilizată, din punct de vedere al gestionării gunoaielor: s-a făcut o groapă ecologică, s-au cumpărat pubele, containere şi maşini de salubritate. Doar că, de aproape un an de zile, containerele de colectare selectivă, cumpărate din bani europeni, au dispărut din majoritatea cartierelor. În timp ce praful se aşterne pe investiţia din bani europeni, autorităţile măresc taxele destinate colectării deşeurilor sub un pretext cel puţin bizar. Astfel, companiile comerciale au fost notificate că vor plăti mai mult deoarece:

„În vederea alinierii la normele europene privind gestionarea deşeurilor, a fost necesară implementarea în municipiul Galaţi a sistemului integrat de management al deşeurilor prin programul ISPA. Acest fapt a condus la schimbarea radicală din punct de vedere ecologic a sistemului de depozitare, neutralizare, reciclare a deşeurilor şi la achiziţionarea de noi echipamente”

Sub acest pretext, populaţia şi agenţii economici plătesc chiar şi de nouă ori mai mult unele servicii de salubritate.

Astfel, în timpul mandatului meu de viceprimar pentru „Depozitarea controlată a deşeurilor municipale” erau următoarele taxe: deşeuri menajere produse de persoane fizice – 8,63 lei/tona; deşeuri produse de agenţi economici 14,78 lei/mc. Din august anul acesta, pentru acelaşi serviciu s-a decis ca persoanele fizice să achite 75,11 lei/tona iar cele juridice – 34,14 lei/mc!

În timpul mandatului meu, pentru precolectare, colectare şi transport al deşeurilor menajere persoanele fizice plăteau 48,12 lei/tona iar agenţii economici – 24,72 lei/mc.

De luna aceasta, populaţia achită 108,57 lei/mc (inclusiv TVA) iar agenţii economici – 59,47 lei/mc.

Pentru a vă face o idee despre nivelul preţurilor practicate în domeniu de alte firme, ofer în cele ce urmează câteva din diverse zone ale ţării. Astfel, pentru  precolectare, colectare şi transport al deşeurilor menajere la agenţii economici se percep următoarele tarife: 17,84 lei/mc (Salprest Ocna Mureş), 30,85 lei/mc (Rosal Grup SA – companie controlată de omul de afaceri Silviu Prigoană), 31,60 lei/mc (SC Polaris Holding SRL) sau 36 lei/mc (SC Brantner Servicii Ecologice SA).

Ce s-a întâmplat cu colectarea selectivă, pentru care s-au cheltuit 23 de milioane de euro, şi de ce plătim mai mult decât dublu pentru serviciile de salubritate?

Un gând despre „Dispariţia misterioasă a containerelor destinate colectării selective

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s