Noul Galați, pe derdelușul economic!

De doi ani și jumătate, de când s-a schimbat conducerea atât la nivel de primărie cât și la Consiliul Județului, asităm la un fenomen extrem de periculos: economia Galațiului este într-un declin continuu și, din câte se pare, de neoprit. Deși din 2012 România nu mai este în recesiune economică, șomajul a crescut în Galați cu 22%, în perioada iulie 2012 – iulie 2014 față de ultimul an din mandatul meu și al primarului Dumitru Nicolae.

Am primit provocarea de a fi viceprimar al Galațiului în cea mai grea perioadă prin care a trecut România în ultima vreme: criza economică din 2008-2012. Chiar și așa, în ultimul an al mandatului meu și al primarului Dumitru Nicolae, respectiv în perioada iulie 2011 – iunie 2012, înregistram în medie un număr lunar de 14.748 șomeri, cu o rată a șomajului variind între 6,7 și 7,6%.

În iunie 2012, când noii lideri au preluat conducerea Galațiului, erau înregistrați 13.656 șomeri. După doar jumătate de an, numărul lor se ridica, în decembrie, la 18.069!

În iunie 2013, după un an de Nou Galați, aveam 18.853 șomeri, cu 5.197 mai mulți față de luna similară a anului precedent!

Nivelul catastrofal la care a ajuns în doar un an economia locală este reflectat de statistică: avem o medie lunară de 16.981 șomeri în perioada iulie 2012 – iunie 2013.

Decăderea accentuată economică este reflectată și de situația din următorul an administrativ: avem o medie lunară de 17.957 șomeri în perioada iulie 2013 – iunie 2014. Mai mult, am ajuns ca în august acest an să înregistrăm un procent record de 9,4% șomeri (19.254 șomeri)!

Doar în doi ani, sub noua administrație șomajul a sporit cu 22%, în condițiile în care în toată acestă perioadă economia României nu doar că nu a fost în recesiune, ci a crescut. Avem în medie, lunar, 3.209 mai mulți șomeri decât erau în ultimul an din mandatul meu de viceprimar. Spre exemplu, pentru a fi înțeles de toată lumea, șomerii apăruți în plus în noua administrație ar putea umple o treime din stadionul Oțelul!

Și toate acestea în condițiile în care în niciun an administrația locală nu a reușit să cheltuie măcar banii de investiții și dezvoltare. Doar în acest an, 50 de milioane de lei au rămas în buget. Plus că investitori serioși, dispuși să aducă sute de milioane de euro, au fost trimiși la plimbare, cum s-a întâmplat de exmplu cu suedezii de la Usitall. Aceștia doreau să construiască la Galați, cu 200 de milioane de euro din fonduri proprii, o centrală de producție a energiei termice din deșeuri. În aprilie 2012 bătuseră palma cu primarul Dumitru Nicolae dar în decembrie 2012, odată cu schimbarea edilului și venirea lui Marius Stan, au renunțat.

„Motivul pentru care am decis să stopăm discuţiile cu autorităţile locale din România este lipsa lor de interes. A fost dificil până să şi discutăm cu ei. Nu înţeleg de ce nu au vrut”, a declarat în decembrie 2012 directorul general al Usitall, Mattias Philipsson, citat de Mediafax.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s