Mega – investitor alungat din „lipsa de interes a autorităţii locale”

Prostia şi reaua – credinţă par a fi două din regulile de bază după care se ghidează administraţia politică locală. Mai nou, au realizat că ar putea să nu mai ardă (la propriu) gazul provenit din descompunerea deşeurilor menajere de la vechea groapă de gunoi. Şi că l-ar putea folosi, motiv pentru care Primăria Galaţi ar urma să întocmească săptămânile acestea un studiu de fezabilitate.

Reprezentanţii administraţiei locale sunt dispuşi acum să plătească din banii noştri pentru ceva ce au refuzat când era gratuit: în noiembrie 2011, pe fondul conflictului dintre Electrocentrale şi Apaterm, Dumitru Nicolae a decis că ar fi necesară o alternativă la monopolul gigacaloriei deţinut de Electrocentrale. Edilul a discutat cu suedezii de la Usitall, care s-au arătat dispuşi să investească 200 de milioane de euro într-o centrală pe bază de deşeuri. Municipalitatea trebuia să ofere doar terenul şi gunoiul. Extrem de interesaţi de proiect, suedezii au venit în aprilie 2012, la Galaţi, cu o delegaţie condusă de Excelenţa Sa dl. Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România.

Odată cu schimbarea primarului, s-a schimbat şi politica noii administraţii, care a deis că nu este oportună o asemenea investiţie. Sătui să tot bată la uşi închise, suedezii au renunţat la proiect în decembrie 2012. „Motivul pentru care am decis să stopăm discuţiile cu autorităţile locale din România este lipsa lor de interes. A fost dificil până să şi discutăm cu ei. Deşi reprezentantii municipalităţii au avut acces la toate informaţiile despre tehnologia Usitall o perioadă îndelungată, nu a existat niciun angajament din partea acestora faţă de planul nostru de investiţie, în ciuda faptului că soluţia noastra de cogenerare ar asigura, în doar câţiva ani, încălzirea apartamentelor din oraş la preţuri extrem de competitive, folosind doar deşeuri municipale. Din păcate, la nivelul autorităţilor locale nu există deocamdata un plan sustenabil pentru asigurarea agentului termic pe termen lung, la costuri mici sau în ceea ce priveşte impactul deşeurilor asupra mediului înconjurator”, declara atunci Mattias Philipsson, CEO Usitall.

Suedezii au o experienţă de peste 60 de ani în construcţia şi operarea centralelor de cogenerare ce functionează prin valorificarea deşeurilor municipale. Centralele lor sunt extrem de eficiente, cu un randamente de peste 90%. De altfel, potrivit reprezentanului Usitall, 4 tone de deşeuri ar reprezenta echivalentul 1 tone de petrol sau a 1,6 tone de carbune.

Termenul de execuţie avansat la discuţiile cu primarul Dumitru Nicolae era de doi ani. Astfel, dacă interese locale meschine nu ar fi blocat acest proiect, astăzi gălăţenii ar fi beneficiat din această toamnă de căldură din gunoaie, la un preţ mult mai mic faţă de frigul oferit de Apaterm şi Electrocentrale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s