Costuri enorme pentru deszăpezirea Galaţiului

Cea mai risipitoare administraţie, când e vorba de bani publici, nu se dezminte. A reuşit să dea pentru deszăpezirea oraşului de 4,4 ori mai mult decât s-a cheltuit în iarna lui 2012. Când, pentru a păstra proporţiile, au fost de 4 ori mai multe zile de cod portocaliu de viscol şi ninsori.

Revenind în prezent, la 10 zile de când au căzut precipitaţiile, pe mari bulevarde cum ar fi Brăilei sau Marea Unire (de pe Faleză) încă mai sunt porţiuni în care se circulă doar pe o bandă. Străzile din cartiere sunt greu practicabile, majoritatea parcărilor publice inutilizabile iar trotuarele nu mai sunt la dispoziţia pietonilor, ci a mormanelor de zăpadă. Preţul plătit acum de gălăţeni, pentru aceste beneficii, este halucinant: 3.379.043 lei.

Pentru a înţelege mai bine risipa de bani publici, este suficientă o comparaţie cu ce s-a întâmplat la începutul lui 2012. Atunci, în perioada 25 ianuarie – 13 februarie au fost 9 zile de cod galben şi portocaliu de viscol şi ninsori între care s-au intercalat şi 7 zile de ger cumplit, ce au îngreunat operaţiunile de deszăpezire. Doar la final, pentru intervalul 12 – 13 februarie, Asociaţia Naţională de Meteorologie anunţa cod portocaliu de ninsori şi viscol şi prognoza că „în intervalul mentionat va ninge abundent în partea de sud şi sud-est a ţării, iar vântul va avea intensificari cu viteze la rafală de până la 55 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 cm şi izolat 50 cm”.

Aşadar la începutul lui 2012 a nins, cu mici întreruperi, timp de două săptămâni. Peste 30 de cm, doar în două zile. Preţul plătit de gălăţeni, după două săptămâni de urgie albă, a fost de 768.000 lei (s-au folosit atunci în total 1487,19 tone de material antiderapant şi s-a intervenit cu 60 de utilaje). De ce plătesc acum autorităţile locale de 4,4 ori mai mult, pe ceva ce nu se compară cu ce s-a întâmplat în 2012, este greu de spus. Explicaţiile ţin fie de incompetenţă, fie de neglijenţă ori rea-voinţă. Un singur lucru e cert: că o treabă făcută de mântuială a produs o nouă gaură, de milioane de lei, în banii gălăţenilor.

Pentru cei care nu îşi mai amintesc cât de dură a fost perioada ianuarie-februarie 2012, câteva exemple cred că ar fi de ajuns: 1.488 de locuinţe din judeţ au avut nevoie de măsuri preventive de protejare, fiind afectate de cantitatea uriaşă de zăpadă în care au fost îngropate; prizele de apă de la Dunăre au îngheţat, fiind necesară intervenţia a 3 remorchere care să spargă gheaţa în zonă; în judeţ, detaşamente de militari din Brigada 10 Geniu a distrus cu explozibili gheaţa, pentru deblocarea căilor de comunicaţii; sute de trenuri au fost suspendate iar când s-a reluat, pe ruta Galaţi – Bucureşti, s-a circulat deviat prin Tecuci, din cauza problemelor cu zăpada din Bărăgan; nouă judeţe afectate de căderile masive de zăpadă şi viscol (printre care şi Galaţiul) au primit de la Guvern ajutoare umanitare în valoare de 1,055 milioane de lei.
Probabil, cel mai bine îşi aduc aminte de acea iarnă cei 600 de pasageri blocaţi 55 de ore în „trenul groazei” (trenul InterRegio 1574 Galaţi – Bucureşti), rămas înzăpezit la Făurei. Tren în care erau şi 12 fotbalişti de la Oţelul Galaţi, salvaţi cu elicopterul din nămeţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s