Plângere penală împotriva celor care au sistat căldura la 39 de asociaţii de proprietari

De mai mult de o săptămână asistăm la atitudinea criminală pe care o au autorităţile locale faţă de aproximativ 10.000 de gălăţeni, obligaţi să stea în frig chiar dacă majoritatea au facturile la utilităţi achitate la zi. În condiţiile în care mai multe nopţi la rând au fost înregistrate în Galaţi temperaturi ce au coborât sub -10 grade Celsius, în condiţiile şi în zilele următoare se anunţă un ger cumplit (de exemplu, astăzi dimineaţă erau -13 grade Celsius), am decis să semnalăm celor în drept modul criminal în care autorităţile se poartă cu proprii cetăţeni.

Astfel, am formulat o sesizare penală pentru abuz în serviciu în formă calificată, referitoare la art. 50 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică. Acest articol prevede că “Furnizarea agentului termic în condiţii care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.” Conform legii serviciului public de alimentare cu energie termică “Operatorii serviciului (în cazul de faţă, Apaterm) au, în principal, următoarele obligaţii: să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică; să asigure accesul nediscriminatoriu la reţeaua termică pentru toţi utilizatorii de energie termică solicitanţi; să asigure stocurile de combustibili şi piese de schimb, în aşa fel încât să respecte principiul continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, în orice condiţii”
Aşadar, furnizarea de căldură către populaţia Galaţiului este o obligaţie legală, nu una opţională. Bun sau rău-platnic, oricine este racordat la reţeaua termică trebuie să primească „nediscriminatoriu” căldură iarna, altfel poate să se îmbolnăvească grav sau chiar să moară.
Nu este normal ca mii de oameni la zi cu plăţile la întreţinere să tremure de frig, în casă. Mai ales că, aşa cum am mai arătat, o mare parte din datoriile către Apaterm sunt generate tot de neprceperea celor din Primărie de a gestiona situaţia.

După cum am mai arătat şi la sfârşitul anului trecut, printre cei mai mari datornici, din cauza cărora gălăţenii de bună credinţă nu primesc căldură, sunt chiriaşi ai Primăriei Galaţi. În total, Primăria Galaţi are aproximativ 2.500 de apartamente – locuinţe sociale. Estimăm că nivelul utilităţilor neachitate se ridică la câteva milioane de euro. Odată plătite datoriile de către administraţia locală, aceasta se poate îndrepta în instanţă împotriva chiriaşilor rău-platnicilor, aşa cum se proceda în timpul mandatului meu de viceprimar. Dacă Primăria Galaţi, în calitate de proprietar, şi-ar achita datoriile, nu ar mai exista blocajul financiar dintre Apaterm şi Electrocentrale, blocaj prin care se condiţionează livrarea de agent termic.

Sesizare penală pe care am depus-o astăzi are în vedere tragerea la răspundere penală a persoanelor din cadrul autorităţilor publice locale ce se fac vinovate de nerespectarea, cu rea – credinţă, a obligaţiilor ce le revin prin decizia de sistare a furnizării de energie termică pentru un număr de 39 de asociaţii de locatari. Considerăm vădit nelegală aceasta modalitate de a întrerupe agentul termic atât pentru persoanele care şi-au plătit facturile, cât şi pentru cei care au restanţă la plata lor. Dispozitiile legii în acest prevăd că „neachitarea facturii în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere” (art.  42 alin. (10) din Legea 51/2006), fără să se arate posiblitatea întreruperii furnizării agentului termic, în caz de neplată.

În cazul întârzierilor la plată există alte modalităţi prevazute de lege pentru recuperarea prejudiciului: penalităţi şi executarea silită. În lege se prevede că serviciul public poate fi intrerupt doar în cazuri excepţionale şi în condiţii bine stabilite, întârzierea la plată nefiind unul dintre ele: „Serviciul public de alimentare cu energie termică poate fi întrerupt în următoarele condiţii: în caz de forţă majoră, de avarii, precum şi în perioadele programate pentru revizie. Utilizatorii de energie termică vor fi informaţi în detaliu asupra condiţiilor de întrerupere a serviciului public de alimentare cu energie termică.”

Sperăm ca, măcar în ceasul al 12-lea, autorităţile locale să realizeze că nu se pot juca cu vieţile a mii de oameni: să dea drumul la căldură şi să recupereze pe cale legală datoriile. În caz contrar, la ce geruri se anunţă, s-ar putea trezi în nefericita ipostază de a fi acuzate de genocid: art 357 Cod penal, care se referă la această infracţiune, prevede la capitolul infracţiuni săvârşite de civili şi „supunerea colectivităţii ori grupului la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugere fizică”.

3 gânduri despre „Plângere penală împotriva celor care au sistat căldura la 39 de asociaţii de proprietari

    • Am detaliat ce s-a făcut în materialul publicat pe 27 noiembrie – „Minciuni în loc de căldură”. https://ciumacenco.wordpress.com/2013/11/27/minciuni-in-loc-de-caldura/ O parte din date le reiau mai jos, restul sunt la dresa indicată. Sunt cifre publicate de Ministerul de Finanţe, nu vorbe aruncate dintr-un birou al primăriei:

      „Se dă vina pe vechea administraţie şi se spune că s-a ajuns aici din cauza ei. Nimic mai fals! În timpul mandatului meu de viceprimar datoriile Apaterm au scăzut extrem de mult, pentru a se mări în timpul actualei adminisitraţii. Astfel, conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe, dacă la sfârşitul anului 2010 Apaterm avea creanţe de 123 de milioane de lei, în 2011 ele au fost reduse la jumătate (62 de milioane de lei) pentru a atinge nivelul de 47 de milioane de lei la sfârşitul anului 2012.
      În octombrie, într-o adresă către Prefectura Galaţi, directorul Electrocentrale SA, Laurenţiu Graur, spunea că datoriile Apaterm către Electrocentrale sunt cifrate de 375,8 milioane lei!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s