Minciuni în loc de căldură

De aproape o lună, zeci de mii de gălăţeni primesc minciuni în loc de căldură. Mai mult, se aruncă vina pe populaţie pentru a se masca amatorismul şi lipsa de soluţii de care dau dovadă reprezentanţii primăriei.

În primul rând, se dă vina pe vechea administraţie şi se spune că s-a ajuns aici din cauza ei. Nimic mai fals! În timpul mandatului meu de viceprimar datoriile Apaterm au scăzut extrem de mult, pentru a se mări în timpul actualei adminisitraţii. Astfel, conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe, dacă la sfârşitul anului 2010 Apaterm avea creanţe de 123 de milioane de lei, în 2011 ele au fost reduse la jumătate (62 de milioane de lei) pentru a atinge nivelul de 47 de milioane de lei la sfârşitul anului 2012.
Luna trecută, într-o adresă către Prefectura Galaţi, directorul Electrocentrale SA, Laurenţiu Graur, spunea că datoriile Apaterm către Electrocentrale sunt cifrate de 375,8 milioane lei!

Pentru a înţelege lipsa de eficienţă şi amatorismul actualei administraţii trebuie spus că Apaterm a făcut datorii de 35 de milioane de lei către Electrocentrale doar în ultimii doi ani (din momentul în care s-a deschis procedura de insolvenţă şi până la începutul lunii trecute). Actuala administraţie locală nu reuşeşte să rezolve problema căldurii nici măcar în condiţiile în care Apaterm a primit un cadou nesperat: datoriile istorice, de 340 milioane lei, i-au fost anulate, în baza Planului de Reorganizare. Mai pe româneşte, să-şi imagineze fiecare gălăţean că i s-ar reduce 90% din datoriile la întreţinere. Şi nici măcar cu 90% din datorii şterse, Apaterm nu reuşeşte să dea căldură!

În plus, în momentul de faţă grupul cu cele mai mari datorii, estimate la aproximativ 4 milioane de euro, este cel al chiriaşilor primăriei. Dacă primăria, în calitate de proprietar al locuinţelor, ar plăti măcar jumătate din aceşti bani, problema căldurii în Galaţi ar fi rezolvată. Din păcate, autorităţile au preferat să dea 2 milioane de euro pe Serbările Galaţiului, iluminatul festiv şi gale de box sau lupte.

Somăm încă o dată administraţia locală să-şi achite datoriile pe care le are, în calitate de proprietar al apartamentelor, către Apaterm. Astfel, s-ar debloca imediat problema căldurii. Cerem încă o dată Primăriei Galaţi să respecte legea şi să se implice astfel încât toţi gălăţenii bun – platnici să beneficieze de căldură. În caz contrar, le reamintesc faptul că se pot trezi cu plângeri penale din partea celor îndreptăţiţi să o facă, deoarece Legea serviciului public de alimentare cu energie termică prevede pedepse de la 3 luni la 2 ani în cazul în care agentul termic este furnizat în condiţii care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor.

Pentru a evita pe viitor ca gălăţenii bun platnici să mai aibă de suferit, vom iniţia un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind contorizarea individuală şi în cazul agentului termic. Primele vizate vor fi asociaţiile cu cele mai mari datorii, astfel încât să poată fi debranşaţi cu uşurinţă cei rău-platnici. Preţul contoarelor va fi suportat de municipalitate, în calitate de finanţator al furnizorului de agent termic, la fel cum proprietarul reţelei de electricitate sau gaz este şi proprietarul contorului.
În caz că vă veţi întreba „de unde bani?”, bugetul oraşului permite în prezent acest lucru. Anul acesta el a fost de aproape 200 de milioane de euro, de două ori mai mare decât bugetul cu care lucram eu, ca viceprimar (respectiv 110 – 120 de milioane de euro). Chiar dacă aveam bugetul de două ori mai mic, căldura nu a fost o problemă în timpul mandatului meu.

2 gânduri despre „Minciuni în loc de căldură

  1. In mandatul dumitale domnule fost viceprimar , APATERMUL a fost condus de un manager , meserias adevarat ,nu de o maimuta hotomana si nici de un ospatar absolvent doar de liceu.
    Cat priveste sprijinul Primariei sau a Consiliului , mai bine nu vorbim. Da?

  2. buna ziua,
    As dori sa stiu cum pot formula o plangere penala impotriva Apa Canal SA si inclusiv a asociatiei de proprietari pentru sistarea apei potabile in cazul in care o parte din locatari sunt cu plata facturilor la zi.
    Exista un grup organizat de locatari in galati care a facut vreo plangere?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s