Primăria procedează ilegal când nu oferă căldură tuturor gălăţenilor

Refuzul reprezentanţilor Primăriei Galaţi, de a da căldură gălăţenilor bun-platnici, dovedeşte din partea acestora ori nepricepere, ori rea-credinţă. Ambele situaţii calcă însă în picioare cadrul legal.

Astfel, Legea serviciului public de alimentare cu energie termică prevede, la Art. 35, că „Operatorii serviciului (în cazul de faţă, Apaterm) au, în principal, următoarele obligaţii:
b) să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică;
i) să asigure accesul nediscriminatoriu la reţeaua termică pentru toţi utilizatorii de energie termică solicitanţi;
k) să asigure stocurile de combustibili şi piese de schimb, în aşa fel încât să respecte principiul continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, în orice condiţii;
Art. 36. Operatorul serviciului răspunde pentru daunele provocate utilizatorului de energie termică din culpa sa în condiţiile stabilite prin contract şi, în special, dacă:
a) nu începe furnizarea energiei termice la termenul contractat sau nu livrează energia termică în condiţiile stabilite în contract;”

Aşadar, furnizarea de căldură către populaţia Galaţiului este o obligaţie legală, nu una opţională. Înţeleg faptul că primarul Marius Stan, care nu are o pregătire administrativă serioasă, poate confunda încălzirea cu ce făcea el, ca fotbalist, înainte de meciuri. Ca primar trebuie să consulte însă specialişti şi să găsească soluţii, astfel încât agentul termic să ajungă în casele tuturor gălăţenilor.

Nu este normal ca zeci de mii de oameni la zi cu plăţile la întreţinere să tremure de frig, în casă. Mai ales că o mare parte din datoriile către Apaterm  sunt generate tot de neprceperea celor din Primărie de a gestiona situaţia.

Printre cei mai mari datornici, din cauza cărora gălăţenii de bună credinţă nu primesc căldură, sunt chiriaşi ai Primăriei Galaţi. De exemplu, pe o singură străduţă din Micro 40 (str. Mircea Zorileanu), 46 de chiriaşi din 5 blocuri datorează, în total, 300.000 de lei!
De exemplu, la bl. I2 sunt 23 de chiriaşi ce datorează, împreună, 135.030 de lei (cea mai mare datorie este de 17.545 de lei). În tot blocul o singură persoană, chiriaş al primăriei, nu are datorii. La bl T1, 10 chiriaşi au în total datorii la întreţinere în valoare de 105.162 de lei (cea mai mare datorie este de 32.595 de lei!). La bl S1, alţi 4 chiriaşi au în total datorii la întreţinere în valoare de 58.843 de lei (cea mai mare datorie este de 35.852 de lei!), la bl. T2 alţi 4 chiriaşi au în total datorii la întreţinere în valoare de 41.379 de lei (cea mai mare datorie este de 17.839 de lei) iar la bl. G alţi 5 chiriaşi ai primăriei au în total datorii la întreţinere în valoare de 32.450 de lei (cea mai mare datorie este de 15.738 de lei)

Somăm Primăria Galaţi, în calitatea de proprietar al acestor locuinţe, să îşi achite ea în primul rând datoriile către Apaterm. În total, Primăria Galaţi are aproximativ 2.500 de apartamente – locuinţe sociale. Estimăm că nivelul utilităţilor neachitate se ridică la câteva milioane de euro. Odată plătite datoriile de către administraţia locală, aceasta se poate îndrepta în instanţă împotriva chiriaşilor rău-platnicilor, aşa cum se proceda în timpul mandatului meu de viceprimar. Dacă Primăria Galaţi, în calitate de proprietar, şi-ar achita datoriile, nu ar mai exista blocajul financiar dintre Apaterm şi Electrocentrale, blocaj prin care se condiţionează livrarea de agent termic.

Aşadar, somăm Primăria Galaţi să respecte legea şi să se implice astfel încât toţi gălăţenii bun – platnici să beneficieze de căldură. În caz contrar, se pot trezi cu plângeri penale din partea celor îndreptăţiţi să o facă, deoarece aceeaşi Lege a serviciului public de alimentare cu energie termică prevede, la Art. 50., că „Furnizarea agentului termic în condiţii care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s