Corneliu Antoniu – patriarhul literelor gălăţene

Este preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sud – Est şi unul dintre oamenii care au decis să fie alături de mine, pe drumul către primărie. Caracterizarea de mai jos îi aparţine în totalitate. Cum în totalitate îi aparţine şi respectul meu, alături de cel al gălăţenilor

Se naşte la Craiova, în 1940, din părinţi bucovineni refugiaţi. Şcoala primară în Slatina, absolvent al Liceului Sportiv Nr. 4 Galaţi în 1958, cu diplomă de bacalaureat. În 1959, student al Institutului Politehnic Bucureşti, de unde a fost îndepărtat după 30 de zile, din motive rămase necunoscute. Absolvent al Şcolii Tehnice de Hidrologie şi Meteorologie Arad în anul 1965.
Debut în presă în anul 1967 în revista Tomis. Debut editorial în 1978 – „Ascunsa ninsoare”, editura Cartea Romaneasca. Urmează „Supunerile” editura Eminescu 1982, „Fluturele de diamant”, editura Cartea Româneasca 1986, „Amintiri din Pădurile de Miconia”, editura Eminescu 1991, „Adio KAP – BLANK” 1996 – roman, editura Galateea. În 1987 declară greva foamei pentru drepturile omului, este arestat, dat afară din serviciu, trimis la munca de jos. A fost recunoscut ca dizident.

Din 1990, azil politic în Belgia. În 1996 se întoarce în ţară, unde pune bazele Ordinului Cavalerilor Danubieni, a Revistei de cultură Antares, a Festivalului Internaţional „Serile de Literatura ale Revistei Antares” şi a editurii FCA. Este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, Cavaler al Ordinului Cultural acordat de preşedenţia României în 2004.

Apare în antologii în Franţa, Belgia, Polonia şi cu traduceri în limbile spaniolă, engleză, arabă, CD al USR „Poeţi Români Contemporan” îngrijit de Laurenţiu Ulici. Este preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Galaţi – Brăila din anul 2006 şi membru în Consiliul USR.
Despre Corneliu Antoniu s-au pronunţat critic următorii scriitori: Laurenţiu Ulici, Nicolae Ciobanu, Arthur Silvestri, Marian Popa (Istoria Literaturii Române de azi pe mâine, volumul 2, cap. „Constelaţia anilor ’70”, Andrei Gligor, Constantin Călin, Vlad Sorianu, Liviu Ioan Stoiciu, Gheorghe Grigurcu, Virgil Mazilescu, etc. Prezent în Dicţionarul Academiei Romane.
„Corneliu Antoniu este unul dintre cei mai importanţi poeţi ai generaţiei ’7” – V. Stefanescu.

Lasă un comentariu