Dura lex, sed lex

În toate topurile, reprezentanţii bisericii ocupă locul întâi la capitolul încredere, în România. E normal să fie aşa, atât timp cât nu au fost implicaţi în scandaluri care să le ştirbească din credibilitate.

I-am înţeles pe cei care luptă pentru recăpătarea drepturilor şi a demnităţii, mai ales când ştiu cât au avut de pătimit preoţii în perioada comunistă. I-am sprijinit, atât cât am putut, atunci când a fost să repar o nedreptate. Cum s-a întâmplat în cazul construcţiei ilegale ridicate pe teren public, în vecinătatea bisericii Mavramol. E adevărat că odinioară acolo era curtea mănăstirii, dar acum spaţiul e public şi, până când instanţa de judecată va decide altceva, se supune legilor spaţiului public: orice se construieşte acolo are nevoie de avize.

Că tot vorbim de fosta curte a mănăstirii, aceasta se întindea şi pe locaţia unde a fost ridicat blocul din apropierea staţiei de autobuz. Ceea ce nu înseamnă că preoţii au dreptul să intre în apartamentele oamenilor, să le impună cum să-şi aranjeze mobila sau cum să-şi văruiască pereţii.

Din păcate, ignorarea legislaţiei a dus la situaţia de mai jos, pe care am prezentat-o într-un comunicat de presă transmis ieri jurnaliştilor:

„Odată cu demolarea pizzeriei D’a Isi, din vecinătatea bisericii Mavramol, din zonă nu au dispărut şi problemele. La scurt timp după ce clădirea ridicată ilegal a fost dărâmată, pe acel loc au fost amplasate, de către reprezentanţii bisericii, de această dată, cruci de piatră. Ca şi în cazul lui Isidoro Penetta, nici preoţii nu deţin autorizaţie de construire şi avize de specialitate, potrivit legii privind protejarea monumentelor istorice.

Amplasarea monumentelor de for public fără respectarea prevederilor legale privind urbanismul şi fără avizul privind concepţia artistică constituie contravenţie. Din acest motiv a fost făcută pe data de 26 ianuarie o sesizare către Poliţia Locală Galaţi, care se ocupă deja de acest caz.

Sunt o persoană credincioasă, stră – străbunicul meu pe linie maternă fiind unul dintre patriarhii Greciei. Trebuie să înţelegem însă atât noi, simplii cetăţeni, cât şi reprezentanţii bisericii faptul că trebuie să ne supunem legilor pământeşti. Nu putem înlocui un abuz, respectiv o clădire ilegal ridicată, cu un altul, chiar dacă acesta din urmă îmbracă forma unui monument făcut doar după bunul plac al unui preot.”

Cât priveşte zvonurile că acolo ar urma să se ridice un spaţiu comercial, sunt prostii menite să justifice încălcarea legii din partea altora. Acolo va rămâne un spaţiu public, de care să se bucure toţi gălăţenii.

Legea e dură, dar e lege, spune dictonul latin. Din păcate, tot un dicton latin spune: „Duo litigant, tertius gaudet”. Adică: „Doi se judecă, al treilea se bucură”. Mai pe româneşte, când doi se certă, al treilea se bucură. De ce nu avem maturitatea de a evita stările care ne pun în conflict cu legea?

3 gânduri despre „Dura lex, sed lex

  1. Extraordinar. Felicitari pentru asta – insa cred ca nenea Casian va avea mari insomnii din aceasta cauza. Dupa un monument urma o capela – sunt nenumarate locuri de cult din orasul acesta total inutile – adica goale, nu sunt atatia enoriasi cate biserici s-au construit si – incredibil, inca se construiesc …Este un subiect atat de sensibil incat a devenit un tabu sa vorbesti despre preoti si abuzurile lor, de parca ar fi vorba despre sex.
    Felicitari inca odata.

  2. Dle Ciumacenco,cine v-a sfatuit sau mai bine zis manipulat de a crea acel proiect don-quijotean,aberant cu inspectorul Razmerita?Un scenariu politic iluzoriu care nu are sorti de izbanda in realitate.Dupa care sondaje?Realizate pe luna si care intra in divergenta cu gravitatia bunului simt?V-a trecut prin minte ,ca ar putea fi un bolovan legat de gatul dvs,care va duce in jos,in mod vertiginos!Realizati adevaratele sondaje in mijlocul oamenilor obisnuiti care voteaza si o sa realizati cruntul adevar.Trist.Nu vindeti iluzii.Nu se mai cumpara.Nu va mai agitati in emisiuni televizate si conferinte de presa.Pierdeti timp pretios si rezultatele s-au vazut.Suflecati-va manecile si treceti cu adevarat la munca.Vrem fapte,actiuni palpabile,constructive si nu gogosi electorale care se tuflesc la prima adiere de vant.

  3. Domnule Marian – o curiozitate? Dormeati cand ati scris acest raspuns? Domnule, ati postat in alta parte – nu acesta este articolul cu pricina iar daca cineva nu spicuieste tot blogul nu intelege ce vreti sa spuneti. Pe langa faptul ca de lozinci suntem satui – gen „… cruntul adevar.Trist.Nu vindeti iluzii.Nu se mai cumpara. …. .Suflecati-va manecile si treceti cu adevarat la munca.Vrem fapte,actiuni palpabile,constructive si nu gogosi electorale care se tuflesc la prima adiere de vant.” altceva, constructiv, mai aveti de spus?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s