Eterna speranţă şi eternele victime ale politicului

Tinerii au fost văzuţi întotdeuna ca un motor al schimbării. Şi au reprezentat o alternativă la o clasă politică etern prăfuită.

În urmă cu 150 de ani, Mihai Eminescu pierdea postul de revizor şcolar în judeţele Vaslui şi Iaşi. Obţinuse funcţia cu sprijinul ministrului conservator al învăţământului, Titu Maiorescu. Odată cu venirea liberalilor la putere, aceştia l-au dat afară pe poet şi şi-au numit omul lor. Vi se pare că sună cunoscut?

Ca să nu rămână pe drumuri, Maiorescu l-a ajutat să se angajeze în 1976 ca redactor la „Curierul de iaşi” apoi, un an mai târziu, l-a adus la „Timpul”, ziarul oficial al conservatorilor, unde a şi rămas şase ani. Adaptând la prezent, e ca şi cum Eminescu ar fi angajat acum la ziarul lui Durbacă, după ce liberalii lui Victor Paul Dobre l-ar fi dat afară din învăţământ!

În urmă cu 150 de ani era normal şi chiar o mândri pentru un ziar să sprijine o grupare sau alta. Măcar lucrurile se făceau pe faţă…

Cum aprecia Eminescu politica vremurilor sale?

    „Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România şi dintr-o parte şi dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata şi deplina înţelegere a instituţiunilor noastre de azi ni trebuie o generaţiune ce-avem de-a o creşte de-acu ‘nainte. Eu, eu las lumea ce merge deja ca să meargă cum ‘i place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele ţărei e creşterea morală a generaţiunei tinere şi a generaţiunei ce va veni. Nu caut adepţi la ideea cea întâi, dar la cea de-a doua sufletul meu ţine cum ţine la el însuşi”.

5 gânduri despre „Eterna speranţă şi eternele victime ale politicului

 1. Ma bucur foarte mult ca unele persoane au incredere in tineretul din ziua de astazi. Am auzit ca sustineti tineretul si aveti incredere in reusitele tinerilor din ziua de astazi , si asta ne face puternici si increzatori …

 2. Dragilor , Eminestilor, genii june ,pustii si neintelese, inapoi la educatia primara:
  – Maiorescu putea sa-i fie chiar tata tanarului Eminescu, drept dovada ca oricind cei in virsta au ajutat tinerii. Doar ca noi ii vrem cu mai mult respect si „7ani de acasa „.
  – Nu va place ,coabitarea cu noi , experienta noastra, comportamentul ” etern prafuit „, faceti-va voi „motor caraghios al schimbarii catre niciunde ” un partid mare si puternic si nu va catarati meschin si mirsav, in fruntea bucatelor la masa noastra. La urma urmei tocmai dumneata vorbesti de lipsa de sprijin etern prafuit, dumneata care te-ai catarat pe Dumitru Nicolae , fara pic de jena.

 3. Domnule Ciumacenco,
  Ati fost viceprimar dar in fapt primar in ultimii doi ani. La Craiova, doi viceprimari de varsta dvs, in perioada in care Solomon a fost in inchisoare si i-au tinut locul, au cosntruit un aeroport modern, au asfaltat toate strazile inclusiv trotuarele dintre blocuri, au modernizat Parcul Poporului si Parcul Tineretului, ultimul cu o baza sportiva de ultima generatie., au atras investitori, au terminat centura ultra moderna a orasului cu bretele ca in vest, au modernizat centrul si fiecare din zecile (daca nu sutele de parcuri) din oras. Eu as vrea primar la Galati pe unul dintre viceprimarii de la Craiova. Nu stiu de ce va intereseaza atat de mult Teatrul Muzical pentru ca din cate stiu la spectacole nu participati, formatia dvs de chimist si „om de stiinta” spunandu-si cuvantul in rezerva pe care o aveti in a va lasa purtat pe aripile muzicii. Dupa ultima dvs declaratie sa intelegem ca in cadrul bugetului Teatrului Muzical care vi se pare extrem de mare fata de bugetul alocat gospodaririi orasului, de acum in norma de lucru a artistilor va intra si desalubrizarea orasului? Ca sa fii primar Domnule Ciumacenco trebuie sa fii responsabil. Atunci cand darami ceva trebuie sa construieste ceva mai bun si mai trainic in loc. Nu-mi plac oamenii care spun „oricine altcineva”. De ce ii amagesti pe tineri? Galati-ul este singurul oras fara parc industrial. Brasovul are 4 iar Ploiesti-ul 5. Pentru zona libera am pierdut licenta. De ce? Pentru ca in cei doi ani in care puteai sa faci ceva ai fost ocupat sa devii prietenar cu …. unii … cu altiii…. Ce locuri de munca le oferi tinerilor?

  • Buna ziua. E cam greu sa construiesti un aeroport sau cu totul altceva, in 3 luni cat a fost primarul in concediu medical. Ma intereseaza orice director isi bate joc de banii galatenilor si de subordonati. Daca nu as fi luat atitudine in cazul directorului de la Teatrul Muzical probabil m-ati fi intrebat de ce nu am facut nimic in privinta lui. De Parcul Industrial intrebati-i pe dl viceprimar Mircea Cristea si pe dl city-manager Popa Florin. Pot fi tras la raspundere pentru atributiile pe care le-am avut, iar Parcul Industrial nu s-a aflat printre ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s