Informaţia care ne lasă cu gura căscată

Două studii, publicate de gandul.info, arată cât de mult ne pasă de igiena orală: 19% dintre români, majoritatea de la ţară, nu pun periuţa în gură nici macar o data pe zi!

Consumul mediu de pastă de dinţi este de 125 ml pe an (adică un tub şi un sfert), de vreo cinci ori mai puţin decât necesarul la un periaj al dinţilor de două ori pe zi. Cât priveşte relaţia cu periuţa, ea ţine 2-3 ani, faţă de 3 luni, cât erecomandat.

Mulţi vor spune că de vină e şi criza economică şi unele cifre le dau dreptate. Conform unui studiu GfK România, cheltuielile pentru bunuri de larg consum au scăzut cu 5%, în 2010 faţă de 2009, primul an de criză plină. Cel mai mult au fost reduse cheltuielile cu produsele de îngrijire personală: deodorantele (-19%), şamponul (-14%), pasta de dinţi şi săpunul de toaletă (-12% fiecare).

A rupt românul de la gură şi la capitolul băutură, dar mai cu milă: numai 6%.

Nu e de mirare aşadar că doar 8.4% din populaţia României prezintă toate cele 7 semne ale sanătăţii dinţilor. 72% din populaţie prezintă carii, 58% tartru, 57% nu au o respiratie proaspătă, 43% nu au gingiile sănătoase, 42% au placă dentară, 37% au pete pe dinţi iar 23% au carii la rădăcina dinţilor.

Sunt cifre care arată cât de mult ne pasă de sănătatea noastră. Sau, mai bine spus, cât de puţin.

2 gânduri despre „Informaţia care ne lasă cu gura căscată

  1. Linga MIRCEA TOADER de trista amintire, stimabile acolo este locul unuia ca dumneata, care detinind o functie publica, nu prezinta situatia consumului de carne, peste, legume si fructe pe cap de roman necajit. NU. Ne ceartati pentru tartrul dentar,carii , lipsa de pasta de dinti si sampoane bune , ca daca tot este sa murim de nenumaratele lipsuri,si nivel de trai scazut, sa o facem demni, ferchesi,samponati, pomadati si cu dintii sclipind sidefiu ca in reclamele hollywoodiene. Sa fie si Basescu mindru macar o data, cu poporul lui ce mama masii. Jenant domnule sa-ti amesteci meseria de DENTIST cu functia de VICEPRIMAR.

    • M-am amuzat mi-am adus aminte de un vanzator care vindea bideuri.Tot el mucalit isi justifica lipsa vanzarilor prin lipsa educatiei.Apropo de cele de mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s