Soluţia ce rezolvă orice problemă

M-am săturat să tot scriu de zăpadă. Din păcate, ea îmi umple agenda zilnică, de o lună încoace. Arătam în urmă cu câteva zile ce se întâmplă la Londra sau Paris când cad câţiva centimetri. Să vedem în continuare un studiu de caz publicat de cei de la HotNews: „Cum se face deszăpezirea la Viena”, chit că se porneşte din start de la un neadevăr: clima de acolo e similară cu cea din vestul ţării noastre, adică mai blândă, nicidecum nu are parte de viscolul din est:

„Cu o clima similara cu cea din Romania, Viena arata impecabil in timpul iernii. Nu vezi mormane de zapada pe marginea strazii, strazile sunt „la negru” imediat dupa ce ninge, trotuarele sunt curatate, trecerile de pietoni sunt curate. Cum reusesc acest lucru? Raspunsul sta in tehnologie si organizare. Cei 2.800 de km de strazi sunt deszapeziti de 390 de utilaje. Cele 26.000 de treceri de pietoni din intersectii, 3.100 de statii ale mijloacelor de transport in comun si parcarile pentru persoanele cu handicap sunt deszapezite si degivrate manual de 1.400 de oameni, angajati ai Primariei. La aceasta se adauga tehnologie de ultima ora, substante speciale de degivrare si pluguri de zapada cu lama dubla, alintate „Gillette“ de angajatii Primariei vieneze.
Acestor utilaje proprii ale Primariei li se adauga, in caz de nevoie, 130 de utilaje ale operatorilor privati, in baza unor contracte”.

Şi acum, cifrele care se pot compara: suprafaţa totală a drumurilor ce trebuie deszăpezite în Viena este de 23 de milioane de metri pătraţi, în vreme ce Galaţiul numără de 7 ori mai puţin, adică 3,3 milioane de m2.

Şi cifrele care nu se pot compara: în iarna lui 2009/2010, Primăria din Viena a cheltuit pentru îndepărtarea celor câţiva centimetri de zăpadă 11,8 milioane de euro! O zecime din bugetul anual al Galaţiului. În schimb noi, pe o suprafaţă de şapte ori mai mică, dar cu mult mai multă zăpadă, am plătit în acest an 250.000 de euro. De 47 de ori mai puţin.

Ca să păstrăm proporţiile, ar fi trebuit să plătim în această iarnă de 7 ori mai mult, pentru a ne putea raporta în mod real la Viena. Cu toate că, în zona marilor bulevarde şi a străzilor principale nu mi-e ruşine să compar Galaţiul cu niciun oraş european.

Aşadar, vienezii n-au apelat la magie, ci la soluţia care rezolvă orice problemă: banul. De ce nu ne-am cumpărat şi noi Porsche? Pentru că abia dacă avem bani de Logan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s